ПЪРВИЯТ СЕРИЕН УБИЕЦ В КИПЪР

Кошмарът, който завладява Кипър започва съвсем случайно. На 14 април 2019 г. двама английски туристи, които се разхождат и правят фотоснимки в района на село Мицеро, на около 30 км. югозападно от столицата Никозия, в живописен район на изоставена преди десетилетия медна мина. Те забелязват изплувало на повърхността на препълнена от необичайните  проливни дъждове 130 метрова стара шахта тяло. Откритото тяло се оказва на 38-годишната Мери Роуз Тибурсио от Филипините, която е в неизвестност заедно с 6-годишната ѝ дъщеря – Сиера, от май 2018 г.

Откритието на трупа предизвиква разследване. Заподозрян за убийството е 35-годишният военнослужещ Никос Метаксас. На 18 април 2019 г. той е арестуван. .

Как се стига до арестуването на заподозрения, след като на местопроизшествието и по трупа не са открити никакви следи, които да посочат кой е евентуалният извършител на престъплението?

Оказва се, че убитата Мери Роуз Тибурсио е била омъжена за румънец, но поради проблеми в брака си търсела нов мъж.  Тя имала среща на 4 май, на която отива заедно с дъщеря си и повече никой не я вижда. След разпит на приятели, близки до нея се установява, че се срещала с мъж, който познавала от сайт за запознанства.

Разследващите проверяват всички електронни следи и стигат до лице под името “Орестис”. Оказва се, че под този никнейм Никос Метаксас е контактувал в социалните мрежи и в сайт за запознанства. В приложението за запознанства е използвал е чужда снимка.

Така се стига до ареста на капитана от Националната гвардия Никос Метаксас. Седмица след задържането му в собственоръчно написано признание от 10 страници, той описва убийствата на 7 жертви, за периода септември 2016 г.- лятото на 2018 г. Три от жертвите изхвърля в куфари, в силно токсичното Червено езеро: Марикар Валдес от Филипините, изчезнала през декември 2017 г. и майка и дъщеря от Румъния: 36-годишната Ливия Буня и 8-годишната Елена Наталиа Буня, които са в неизвестност от 30 септември 2016 г.

Според самопризнанията на Метаксас, Ливия и дъщеря ѝ Елена Никол са първите, чийто живот е отнел. Разследващите разкриват, че той спокойно и с абсолютно безразличие посочва местата (шахтата и токсичното езеро), където е изхвърлил телата на жертвите си в куфари с каменни блокове вътре.

В продължение на 59 дни се издирват от водолази 7-те жертви на военнослужещия. На 28 април е открит куфара с тялото на Ливия, в който е имало бетонен блок, служещ за тежест. А седмица по-късно изваждат куфар с дължина 50 см. с останките на детето. В шахтата, където откриват случайно първият труп на Мари Роуз Тибурсио, намират и 28 годишната Ариан Паланас Лозано, също от Филипините. С откриването на трупа на малката Сиера, на 12 юни се затваря “черният кръг” на издирваните 7 жертви.

Разследването на престъпленията на първия сериен убиец в Кипър е технически неимоверно трудно, не само заради сложността на самите случаи, но и заради терена, където Метаксас “погребва своите жертви”. Повече от месец и половина са били необходими да се намерят трите куфара в Червеното токсично езеро.

За да сканира дъното, от САЩ пристига ултрамодерна сонарна система с испански оператор. Езерото е проверявано и с роботизирани камери, включително донесените от водолазния екип от Израел. Присъединяват се и експерти от Скотланд Ярд. Най-тежката задача е на водолазите, които след маркирането на потенциални обекти от сонара и камерите изкарват часове в търсенето им, гмуркайки се в токсичните води, екипирани в специални скафандри заради отровите. Високата киселинност в езерото поврежда част от използваното от тях защитно оборудване. Работата на гмуркачите е затруднена и от нулевата видимост във водата заради огромното количество кал, покриваща дъното. Според експертните оценки този пласт може да бъде дълбок над 4 метра и дори сонарът не може да го “пробие”. Водолазите буквално са опипвали с ръка дъното, търсейки лежащ в тинята предмет. Точно по този бавен и неимоверно труден начин най-сетне е открит третият куфар заринат в калта.

В продължение на 6 седмици се издирва и тялото на 6-годишната Сиера, в езерото до язовира “Ксилиатос”. Езерето е дълбоко 60 метра, пълно с подводни скали и растителност. Издава се специално разрешение за изпомпване на езерото около 5 метра за да се намали нивото и да се увеличи възможността при издирването. Разложеното телце на удушеното 6 годишното момиченце е намерено заплетено в трастиката на дълбочина 6 метра, увито в чаршаф, със завързан циментов блок за тежест.

Кой е Никос Метаксас?

 • грижовен баща;
 • изключително ерудиран и образован;
 • никога не показва силни емоции или гняв, още повече склонност към насилие;
 • мил, добър, скромен и дружелюбен човек;
 • мълчалив, мек, учтив, спокоен и официален.

Грижел се много за децата си, които са при съпругата му, с която е разделен. По тази причина всички били шокирани, че той е серийният убиец. Освен това, Метаксас бил страстен аматьор фотограф, но хобито му е на почти професионално ниво. Представял е работите си в различни издания, изложби, телевизионни предавания, притежавал е награди за свои снимки. Водил е фотографски курсове. Част от практическите занятия на своите групи е провеждал в живописния район на изоставената мина край село Мицеро, в чиято шахта бяха открити две от жертвите му. Пейзажните му снимки от района са впечатляващи и показват, че познава в детайли всички кътчета в подземните галерии и местата, където може да се укрие труп. Предполага се, че той е използвал фотографията като претекст, в случай, че бъде забелязан в пустата местност.

Колеги от армията го описват като човек, който никога не е показвал силни емоции, още повече гняв, експлозивност или склонност към насилие. За службата си в Националната гвардия дори е награждаван с медали. Смятат го за “винаги мил, добър, скромен и дружелюбен човек”. (Тук да се спомене за случият, приведен от проф. Кунчев за руският полицай, който през деня бил съвестен служител, а през нощта убивал проститутки).

В килията Метаксас не говорел много, но четял непрекъснато. Запасил се е със всички томове на “Игра на тронове”. Не излиза от килията дори и по времето позволено за полагащата се почивка по собствено желание, с изключение на случаите, когато е извеждан за разпит. Мек, учтив, спокоен и официален, както с другите задържани, така и с полицаите, без пристъпи на гняв – така го описват служителите от ареста. Единственото, което правело впечатление, е, че щом чуе щракването на белезниците, погледът му потъмнява и става твърд. Полицейските служители обсъждали тази реакция, но нямат обяснение защо този звук му въздейства.

Профайлърите за Никос Метаксас

 • внимателен, сдържан;
 • уверен и хладнокръвен;
 • липса на разкаяние, съжаление или извинение;
 • удоволствие и наслада от смъртта.

Профайлърите от Скотланд Ярд анализирайки поведението му, смяната на модела на убийствата, начина, по който ги разкрива и посочва местата, където е захвърлил телата, съставят разширен въпросник, с указания за противоречията в поведението и показанията на убиеца, който кипърските им колеги да използват в продължаващите всекидневно разпити, за да го пречупят. Това се оказва трудно, тъй като Метаксас е много внимателен и сдържан. Във военното училище е обучаван да води и да издържа на разпити.

Изразява се основателно съмнение, че в собственоръчно написаната “изповед”, той не е казал цялата истина, а само част от ужасяващите си престъпления, колкото да “разхлаби” натиска по време на разпита. Специалистите  изразяват съмнение относно първото по хронология убийство, което той е признал – на 36-годишната румънка Ливия Бунеа и дъщеричката ѝ през септември 2016 г. е началото. Профайлъри смятат, че подобно двойно убийство е “изключително малко вероятно” – заради детето трябва да е някой, който го е правел много пъти, да има психологическата сила да го извърши, особено когато той самият е баща и двете му момченца са приблизително на възрастта на двете момиченца, чийто живот е отнел. Позовавайки се на честотата на подобен род серийни убийства, специалистите стигат до извода, че със сигурност Метаксас не се е ограничил със седемте случая.

35-годишният военен е бил прегледан от държавен психиатър и резултатите показват, че той е напълно ясно с действията си, но не разкрива нищо за тях и за мотивите си.

При разпитите се държи много уверено и хладнокръвно, не е показва следа от разкаяние или съжаление или дори извинение за престъпленията си. Разследващите разкриват още, че убиецът спокойно, с абсолютно безразличие е посочил местата, където е хвърлил телата.

Убийството му носи удоволствие, той се наслаждава на смъртта до степен на сексуална възбуда, са част от дадените психологически оценкина базата на писмените самопризнания, където пише, че ,цитирам: “Докато я душих се чувствах много добре”! Една от жертвите си удушил след като прави секс.

Експерти от Скотланд Ярд помагат и за аутопсиите на четирите намерени тела, които са силно разложени и при някои не може да се определи причината за смъртта и самоличността. За две от жертвите експертите установяват, че са удушени, но не с ръце, а с вътрешната сгъвка на лакътя, което показва, че убиецът е атакувал жените в гръб.

Версии

 • тежка травма в детството;
 • “изчистване на страната” , с мисия за расизъм.

Една от версиите относно мотивите му е, чеубийствата са вследствие на тежка травма от детството на военния, т. к. родителите му са се развели, когато е бил на 12 години. Майката е българка от Стара Загора, една от първите българки снахи в Кипър. Запознава се с бащата на Метаксас, където и двамата са били студенти. Тихата и спокойна жена не може да бъде свързана със серийният убиец. При развода, Никос е останал при баща си, а сестра му, при майка им. В момента майка му все още живее в Кипър, но с нея няма никакъв контакт.

Другата версия е относно въпросът – защо е избирал чужденки? Някои от профайлърите, ангажирани в разследването, смятат, че Метаксас може да се е водил от мотивите  да “изчисти страната”, с мисия за расизъм. В същото време обаче Началникът  на полицията в Кипър Захарий Христостому отбелязва в интервю, че такива престъпления се наблюдават обикновено в страни с голям брой население и са наистина несвойствени за Кипър.

35-годишният Никос Метаксас се признава за виновен по 12 обвинения, свързани с предумишлено убийство, и отвличане на седемте жертви – от Филипините, Непал и Румъния за периода от септември 2016 до юли 2018 г. На процеса, който се провежда при изключителни мерки за сигурност (Метаксас е доведен в съда с бронежилетка), той се явява без адвокат (прецедент – никой не е искал да поеме защитата), избухва в сълзи при прочитането на обвинителния акт. Единственото, което казва в своя защита е:“Извърших ужасяващи престъпления” и изказва съболезнования на близките на жертвите си. Осъден е на 7 доживотни присъди, тъй като през 1983 г. в Кипър се отменя смъртното наказание.

“Убийствата в Мицеро”, предизвикват най-страшният въпрос: “Колко жени са убити”? Дали са само посочените 7 или има още?

Със сигурност никой не може да отговори! Но със сигурност се знае, че 100% смърт се е спасила българката Теа Георгиева, която работи като модел. Решила да рекламира професионалните си качества с видеоклип, който заснели в спалнята на убиеца. Въобще не предполагала, че зад обектива стои изверг като от хорър филм.

След започване на разследването излиза списък с изчезнали 32 жени, 3 от които българки. Президентът на Кипър – Никос Анастасиадис уволни ръководителят на полицията поради факта, че правоохранителните органи не са разследвали изчезванията на жени, които се оказват жертви на серийния убиец. Министърът на правосъдието също подаде оставка. Общественото недоволство прерасна в мирни протести пред полицията.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *